Dette er en tekstversion af websitet Mulighedernes Land. For at besøge det rigtige website klik her.

   
 

Spillet

Introduktion til spillet

Mulighedernes Land er et rollespil på Frilandsmuseet baseret på mobilteknologi og GPS. Der arbejdes i grupper af 2-4 elever om hver af de ialt 8 roller. Grupperne skal i fællesskab diskutere sig frem til, hvilken vej rollen skal gå og træffe valg der hjælper rollen bedst muligt ind i fremtiden.

Rollespillet udspilles i slutningen af 1800-tallet og foregår i et typisk dansk landbosogn kaldet Vippelev Sogn. De 8 roller er alle unge mennesker i konfirmationsalderen, der skal forsøge at udnytte tidens muligheder og realisere deres personlige fremtidsdrøm. Det gøres ved at optjene point indenfor kategorierne Penge, Evner og Netværk.

Da rollerne har haft meget forskellig opvækst vil de når spillet går igang have et varierende antal point med sig. Én rolle vil eksempelvis ved spillets start have mange point i kategorien Penge, mens en anden vil have mange i kategorien Evner.... og de aller dårligst stillede har kun få eller slet ingen point i alle tre kategorier. Hver rolle har en individuel fremtidsdrøm, som er opgjort i point indenfor de tre kategorier. Nogen skal optjene meget i Netværk, mens andres måske slet ikke behøver noget Netværk for at opfylde deres fremtidsdrøm. Fælles gælder det dog at alle ialt skal optjene 100 point mere end det de havde med sig fra deres opvækst.

Når spillet går igang skal rollerne finde deres fødegårde. Her vil de (via mobiltelefonen) møde et antal personer med tilknytning til dem. Hver person kan fortælle noget om rollens situation, samt give gode råd og advarsler, der kan bruges undervejs i spillet.

Herefter skal rollen bevæge sig ud i området, hvor forskellige muligheder og farer venter. For nogle er der mulighed for at få en læreplads i Brugsen. Andre skal være glade hvis de kan få et job som daglejer på en af de store gårde. Måske ligger der en god anbefaling og venter et sted... Måske er man uheldig at løbe ind i en tyvknægt... eller endnu værre, at blive smittet af en dødelig sygdom.....

Rundt om på gårdene venter forskellige begivenheder, som gør rollerne i stand til at vinde og tabe point alt efter hvordan de agerer. Med opmærksomhed, eftertænksomhed og samarbejde kan spillerne selv være med til at skabe deres egen succes og fuldføre deres rolles mission.

Oversigt over roller

Godhjertede Marie: Hjælpsom og uselvisk. Har været på den lokale kvindehøjskole. Drømmer om at blive lærerinde og starte sin egen lille privatskole selvom faderen er imod.
Temaer: Uddannelse til kvinder, kvinders rolle i familien, skolevæsen.

Innovative Carl-Gustav: Har set mulighederne i de nye andelsmeje-rier, selvom forældrene mener, det er et kvindeerhverv. Drømmer om en uddannelse som mejerist, og om at få et andelsmejeri i Vippelev.
Temaer: Andelsbevægelser, kønsroller, uddannelsesmuligheder.

Driftige Petrine: Kreativ og flittig, forfængelig trods indremissionske forældre. Drømmer om ikke at blive så udslidt som sin mor, der har født 15 børn. Vil ikke giftes, men klare sig selv og åbne konfektionsforretning.
Temaer: Indre Mission, kvinders muligheder i forretningslivet.

Kunstneriske Niels: Talent og kunstneriske ambitioner. Vokset op alene med sin far - en fattig husmand. Har fået læreplads hos maleren og drømmer nu om at blive optaget på Kunstakademiet.
Temaer: Husmandsliv, kunstnere fra fattige kår, Dansk realisme.

Charmerende Jens: Kendt for godt humør og handelstalent. Hård opvækst med alkohol og vold. Plan-lægger at drage "ud med pakken" sammen med sin kræmmer-farbror. Drømmer om at komme til Amerika.
Temaer: Husmandsliv, Kræmmere, udvandring.

Forældreløse Karen: Socialt udstødt. Har altid levet med sladder om sin person. Ingen ved hvem hendes far er. Er meget religiøs, og drømmer om at udvandre med mormonerne til Amerika.
Temaer: Vækkelsesbevægelser, fattigdom, uægte børn, udvandring.

Aggressive August: Den rige storbondes søn. Misundt for sit flotte tøj og ridehest. Er ordblind og aggressiv. Faren tror ikke på hans evner og vil lade søsteren arve gården. Drømmer om at vise sit værd som landmand.
Temaer: Landbrugets udvikling, familie og arvekonflikter.

Provokerende Thyra: Uinteresseret i husgerning og håndarbejde. Intellektuel og evigt diskuterende. Drømmer om at kæmpe for kvinders valgret, og ønsker at blive skribent på kvindebevægelsens tidsskrifter.
Temaer: Grundtvigianisme, kvinders rettigheder og tidlig kvindekamp

Oversigt over Vippelev

Vippelev Hede: Forskellige størrelser gårde med kvæg og fårehold.
(Petrine, Marie, Carl-Gustav)

Vippelev Stationsby: Sted for forretningsliv og andelstanker. (Brugsen)

Gammel Vippelev: Område med folk fra små og fattige kår. Husmandssteder og fattiggård. (Jens, Niels, Karen)

Vippelev Bjerge: Område med store velhavende gårde.
(Thyra, August)

 
Forside
Rollerne
Spillet
Arkivet
I klassen
Bestil
Om projektet
Lærervejledning
Kilder
Links